Sosyal Medya

Güncel

İstanbul’da toplanma alanları yüzde 84 azaldı

1999 depreminin ardından İstanbul’da ‘Afet Acil Eylemi Planı’ çerçevesinde belirlenen 493 boş alandan geriye 77 adet toplanma alanı kaldığı ortaya çıktı.



Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Deprem ve DoÄŸal Afet Komisyonu’nun olası Ä°stanbul depremine yönelik hazırladığı raporda, Ä°l Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından belirlenmiÅŸ 77 adet toplanma alanının bulunduÄŸu ifade edildi.

Söz konusu alanların ise 20 hektardan büyük olmadığı, açık ve yeşil alanlar olarak ayrıldığı kaydedildi.

‘Ä°nsanlar nereye sığınacak?”

Ä°BB Deprem ve DoÄŸal Afet Komisyonu’nda yer alan CHP’li meclis üyesi Servet Baylan toplanma alanları sayısının 493’ten 77’ye indiÄŸini belirterek rapor sonuçlarını şöyle deÄŸerlendirdi: “Zaten bu alanları belirlerken de özel mülkiyet alanlarını da koymuÅŸlar. Ä°stanbul’da yaklaşık 18 milyon insan yaşıyor. Ä°nsanlar nereye sığacak? Ãœstelik belirlenen alanların da boyutları çok büyük deÄŸil. Bunun yasal mevzuatta olmaması da büyük sorun.”

Toplanma alanlarının imar planlarına iÅŸlenmesi gerektiÄŸini belirten Baylan, “Bu alanlar da yarın imara açılabilir. Yasal zeminin oluÅŸturulması, toplanma alanlarının imar planlarına iÅŸlenmesi gerek. Toplanma alanıyla da bitmiyor ki. Olası bir deprem sonrası insanların yaÅŸayacakları alanlara da ihtiyaç var. Åžu an askeri alanlar gündemde. Bu alanların deprem ve toplanma alanı olarak belirlenmesi, yeÅŸil alan yapılması gerekli” dedi.

Baylan sözlerini deprem olmaması ‘temenni’siyle tamamladı: “Yanlış üstüne yanlış yapılmış. Özel mülkiyet alanları imara açılınca, kamu alanları satılınca elde 77 adet boÅŸ alan kalmış. Ä°nÅŸallah deprem olmaz. Ä°stanbul hazır deÄŸil. Åžu an askeri alanlar bu yönde deÄŸerlendirilmeli.”

Birer birer imara açıldılar

Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Cemal Gökçe’nin verdiÄŸi bilgilere göre 1999-2003 arası belirlenen deprem toplanma alanlarından imara açılanların bazıları şöyle:

* Torun Center’ın yükseldiÄŸi Ali Sami Yen Stadı

* Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17’nci Bölge Müdürlüğü arazisi

* TaÅŸ Yapı’nın gökdelenlerinin yer aldığı Kadıköy Meteoroloji binası ve alanı

* Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi

* Bakırköy’deki Marmara ve Ä°stanbul Forum AVM’nin bulunduÄŸu alan

* Zeytinburnu’ndaki 16.9 kulelerinin yer aldığı arazi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.